Müzikle büyüyen çocuklar

Yıllardır yapılan araştırmalara sonucunda müzik ve beyin gelişimi arasında kuvvetli bir bağ olduğu kanıtlanmıştır. Bu yüzden anne karnından itibaren çocuğunuzun gelişimini desteklemek için müzik oldukça etkili bir araçtır. Aynı zamanda müzik eğitimi, fiziksel ve sosyal gelişim içinde oldukça önemlidir. Peki, müzik ne zaman hayatınıza girmeli ya da çocuğunun gelişimindeki etkileri neler? Hadi gel, beraber öğrenelim.

Anne karnından itibaren müzik

“Müzik ruhun gıdasıdır.” halk arasında sıklıkça duyduğumuz bu tanım kulağa sıradan gelsede aslında oldukça önemlidir. Müzik dinleyen insanlar salgıladıkları endorfin hormonu sayesinde mutlu ve huzurlu hissederler. Bu hormonda anne karnındaki minik yavrunuzu olumlu yönde etkiler, anne ve bebek arasında güzel bir bağ kurulmasını sağlar. Bununla beraber yapılan çalışmalarda çocukların müziğe karşı olan duyarlılıklarının doğuştan geldiğini gösterir. Çocuklar doğdukları andan itibaren seslere tepki verirler, ses tonlarına göre mutluluklarını ve mutsuzluklarını ifade ederler. Hatta annesini ve babasını sesleri sayesinde tanırlar. Kısacası, çocuğun küçüklüğünden itibaren bir yetişkin kadar ses algılamakta kabiliyetlidir.

Müziğin çocuk gelişimindeki etkileri

Çocuğunun hayatında her an olan müziğin onun sağlıklı bir şekilde gelişmesinde büyük bir katkısı vardır. Peki, bu katkılar ne mi?

1)    Zeka gelişimi:

Çocuklarda zeka gelişiminin en aktif olduğu yaş aralıkları 2-12’dir. Bu aralıkta müzik eğitimi almaları;

  • Konsantrasyon becerisini,
  • Uzun cümleleri aklında tutabilmesini,
  • Karışık ve farklı sembolleri okuyabilmesini ve algılıya bilmesi gibi yetilerin kolay bir şekilde edinildiği görülmüştür.

Ayrıca bu yetilerin kazanıldığı psikolog Jean Piaget tarafından da kanıtlanmıştır.

2)    Motor becerileri gelişimi:

Çocuk müzikle ilgili bir aktivite yaparken, tahmin ettiğinden daha fazla vücut fonksiyonunu (hareket etme, işitme, dokunma, ses taklit etme) aynı anda çalıştırır. Bu fonksiyonlar çok yönlü gelişimine büyük ölçüde yardımcı olur.

3)    Dil gelişimi:

Müzik sayesinde çocuğun dil ve iletişim kurma becerilerini de geliştirir. Nasıl mı? Beynimizin sol lobu dil gelişimini sağlayan loptur ve müzik, beynin sol tarafına fiziksel bir katkıda bulunur. Örneğin, çocuğuna dinlettiğin şarkıların tekrar söylenmesi okul öncesi dönemde çok önemlidir, bu sayede çocuğun ilkokula başladığı zaman daha kolay okuma-yazma öğrenebilir.

4)    Sosyal gelişim:

Okul öncesi dönemler çocukların kendilerini ifade etmeyi öğrenmeye başladıkları kritik zamanlardır. Bu dönemde çocuğunu kendisini rahatça ifade edebileceği bir müzikal aktiviteye katılması onun gelişimi için faydalı olabilir. Bu sayede çocuğun hem kendisini ifade etmeyi keşfeder hem de müzikle ilgili grup çalışmalarına katılarak sosyalleşebilir.

 

Evet, okuduğun gibi, müzik hayatımızın her zaman bir parçasıdır ve aslında farkında olmasak bile çocuk gelişimi üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Bu konuda sana faydalı bilgiler vermiş olacağımızı umuyoruz.

Kaynakça

Unicef, “Baby music: The soundtrack to your child’s development”.

Burçin D., “Çocuklar İçin Müzik Eğitimi Neden Önemli?”, 2020.

Yazar

SUDE DOK

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde okuyor.

  • Cuma 24 Mar 2023
  • 225

Blogda Arama

Popüler Bloglar

Kahvesini Sıcak İçebilen Anneler Oku

Kahvesini Sıcak İçebilen Anneler

Perşembe 08 May 2025
Dijital Dünyada Annelik: Ekran Süresini Etkinlikle Dengelemek Oku

Dijital Dünyada Annelik: Ekran Süresini Etkinlikle Dengelemek

Çarşamba 07 May 2025
Çocuklarla Geri Dönüşüm ve Yeniden Kullanım Etkinlikleri Oku

Çocuklarla Geri Dönüşüm ve Yeniden Kullanım Etkinlikleri

Çarşamba 30 Nis 2025
Çocuğunuza Demokrasiyi Nasıl Anlatabilirsiniz? Oku

Çocuğunuza Demokrasiyi Nasıl Anlatabilirsiniz?

Çarşamba 23 Nis 2025