Küçük Adımlarla Büyük Birikimler
Çocuklar para kavramının anlamını bilmedikleri için para harcamak ve ebeveynlerinden sürekli bir şeyler istemek konusunda ısrarcı olabiliyorlar. Bu nedenle, çocuğuna ne kadar erken para biriktirmeyi ve tasarruf etmeyi öğretirsen ileriki hayatında daha verimli bir hayat geçirme konusunda erkenden tecrübe sahibi olmaya başlar. Bugünkü yazımızda para biriktirme taktiklerinden bahsettik. Eğer hazırsan hadi bu taktikleri keşfetmeye başlayalım.
Para kavramı anlat
Öncelikle para biriktirme taktiklerine başlamadan önce paranın ne olduğunu çocuğuna öğretmelisin. Yapılan araştırmalara göre çocuklar para biriktirme alışkanlığını 5 yaşından itibaren kazanabiliyorlar. İlk olarak çocuğuna paranın nasıl kazanıldığını anlatmak, para ve emek arasındaki bağdan bahsetmek oldukça önemli. Paranın ihtiyaçlarımızı karşılamak için olduğunu, fazlasını harcamanın sakıncalı olduğundan bahsetmelisin. En önemlisi, tüm bunları yaparken paranın sadece bir araç olduğunu çocuğuna sık sık hatırlatmayı ihmal etmemelisin.
1.Oyunlarla para alışverişini öğretin
Evde, birlikte alışveriş temalı oyunlar oynayabilirsiniz. Örneğin mağazacılık, kafe işletme, kasiyerlik gibi oyunlar yaratabilir ya da çocuğunun yaşına uygun olan kutu oyunlarını da tercih edebilirsin. Bu oyunlarda sembolik paralar kullanarak alışveriş yapabilirsiniz. Bu sayede çocuğun gerçek hayattaki alışveriş konusunda bilgi sahibi olacak ve para yönetimi hakkında fikir edinecektir.
2.Kumbara alın
Para biriktirmek deyince akla gelen ilk fikir kumbara edinmektir. Kumbara, çocuğuna para biriktirmeyi öğretecek olan en eğlenceli yollardan birisidir. Çocuğuna beğeneceği bir kumbara alarak onu birikim yapmaya kolayca teşvik edebilirsin. Hatta, sen de bir kumbara alarak onunla birikim yapmaya başlayabilirsin. Çünkü ebeveynler, çocukları için en önemli rol modeldir.
3.Harçlık verin
Çocuğuna para yönetimini öğretmek para biriktirme konusundaki en önemli temel taşlardan birisidir. Bu bilinci aşılamak için çocuğuna harçlık vererek yardımcı olabilirsin. Harçlık vermeden önce çocuğuna açık bir şekilde harçlığın ne demek olduğunu ve hangi ihtiyaçlarını bu parayla gidermesini gerektiğini anlatmalısın. İlk haftalarda parasını denk getiremeyebilir, erkenden bitirebilir ama zaman geçtikçe parasını idare etmeyi öğrenecektir. Parası erken bittiği zaman ona lütfen ekstra para verme ki kısa sürede para yönetimini öğrenebilsin; yoksa sonraki haftalarda da dikkatsiz davranmaya devam edebilir.
4. Hedef koyun
Biriktirdiği parasıyla neler yapabileceğini çocuğuna anlatabilir ve istediği bir şeyi harçlığını biriktirerek alabileceğini ona söyleyebilirsin. Bu sayede çocuğuna para biriktirmesi için bir sebep vermiş olursun. Böylelikle aldığı harçlığı daha düzenli kullanarak birikim yapmayı öğrenir.
5.Alışveriş özgürlüğü verin
Para biriktirme taktiklerinin en eğlenceli yollarından bir diğeri de alışveriş özgürlüğüdür. Çocuğunla çıktığın alışveriş sırasında ona da bir bütçe vererek kendi istediklerini almasını sağlamak çocuğunu oldukça mutlu edecektir. Kendi sahip olduğu parayı harcamak çocuğuna alışverişin ne demek olduğunu anlatır aynı zamanda paranın değerinin ne olduğunu daha iyi kavramasını sağlar.
İşte yukarda okuduğun maddeler bu serüven için sana önerebileceğimiz birkaç taktik tabi ki de sen kendi çocuğuna göre bu maddeleri değiştirebilir veya yenilerini ekleyerek de deneyebilirsin. Şimdiden çocuğuna para biriktirme konusunda iyi şanslar dileriz.
Kaynakça
Bomikazi Zeka, Abdul Latif Alhassan,” Kids and Money: five ways to satart the conversation”, 2023.
Pamela Myers,” 6 Ways to Teach Kids the Value of Money”, 2022.
Yazar
SUDE DOK
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde okuyor.
- Pazartesi 20 Mar 2023
- 396