Çocuklara Kitap Sevgisi Kazandırmanın 5 Püf Noktası

Kitaplar sadece kapağını açarak okuduğumuz, farklı olaylara şahit olduğumuz, heyecanlandığımız ya da çok mutlu olduğumuz bir araç değil. Kitaplar bizi bambaşka dünyalara götürerek farklı insanları tanımamızı ve onların hayatlarına girmemizi sağlar. Belki de hiç deneyimleyemediğimiz olaylara şahitlik ederiz, hiç tanımadığımız insanların yaşamlarına bakarız, onları yorumlarız ve en önemlisi hayal ederiz. Bu nedenle kitap okuma düzeninin çok iyi olduğu dönemlerde daha hızlı düşündüğünü, düşündüğün şeyleri daha akıcı ifade ettiğini ve daha iyi iletişim kurduğunuzu fark etmişsindir. Peki çocuklarda bu durum nasıldır?

Kitap okumanın çocuğa katkısı nedir?

Tıpkı yetişkinlerin hayatında olduğu gibi çocuklar da kitap dinledikleri ya da kitap okudukları zaman bambaşka dünyalara giriş yaparlar. Kitaptaki karakterleri zihinlerinde yaşatır ve onunla arkadaş olur. Tüm bunlar gerçekleşirken de çocuğun bilişsel, sosyal ve psikolojik gelişimi desteklenmiş olur.

Kitap sevgisi kazandırmanın yolları

Kitapların çocukların gelişimine katkısını düşündüğümüzde her ebeveyn çocuğunun kitap okuma alışkanlığı kazanmasını ve kitaplarla arasının iyi olmasını ister. Fakat zaman zaman ‘kitap okuma alışkanlığı kazanılması’nın ilk koşulunu fark edemiyoruz. Bu ilk koşul nedir sence? Elbette kitap sevgisi. Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi sevmedikleri şeyleri yapmak istemezler buna karşı bir direnç gösterirler. Çocuğunun kitap okumayı sevmesini istiyorsan önce onun kitapları sevmesini ve onlarla arkadaş olmasını desteklemelisin. Peki nasıl?

1. Kitapla arkadaş olması için teşvik edin

Bazen ebeveynler eşyaların temiz olup olmadığından endişe duyduklarında çocukların her şeye dokunmasını istemezler. Tam da bu noktada çocukların çevresini hangi yollarla tanıdığına dönüp bakmamız gerekebilir. Özellikle bebekler çevresindeki eşyaları ağızlarına alarak keşfederler. Daha büyük çocuklar ise dokunarak, bakarak ve deneyerek keşfederler. Bu nedenle bir çocuğun bir kitapla arkadaş olması için ona dokunması, sayfalarını çevirmesi, belki sayfalarını çevirirken yırtılıyor mu diye denemesi gerekir. Henüz yeni doğan bir bebek için yırtılmayan, yumuşak ve temizlenmesi kolay bir kitap onun için şahane bir arkadaş olabilir. Biraz daha büyüdüğünde ise evinize resimleri büyük, yazıları az ve kendi kendine kitabın sayfalarını çevirerek zaman geçirebileceği yeni arkadaşları dahil edebilirsiniz :)

2. Kitap seçimi yapmasına alan açın

Ebeveynlerin çocukları için kitaplar seçmeleri, o kitapları okumaları ve çocuğuna uygun olup olmadığına karar verdikten sonra kitabı almaları çok güzeldir. Ancak kitap seçimini çocuklarla beraber yapmak hem çocuğun kitapları tek tek inceleyerek kendi zevkine uygun kitap seçmesi hem de ebeveynlerin kitabın çocuğuna uygunluğu hakkında karar vermesi açısından önemli. Beraber bir kütüphaneye ya da kırtasiyeye giderek kitapları inceleyebilir ve çocuğunun kendi kitabını büyük bir zevkle seçmesini izleyebilirsin :)

3. Rol model olun

Çocuklarımızın kitaplarla arkadaş olmasını isterken biz yetişkinler olarak onlara nasıl örnek oluyoruz? Onlarla aynı ortamda olduğumuz zamanlarda çoğu zaman telefon veya bilgisayarla mı ilgileniyoruz? Veya televizyon her daim açık mı? Bizim ev içinde sergilediğimiz davranışlar çocukların en yakından şahit olduğu ve örnek olduğu davranışlar oluyor. Bu nedenle çocuklara ‘kitapla arkadaş olmak’ konusunda rol model olmak ve kitapları günlük hayatımızda nesne yerine özne konumuna koymak kritik öneme sahip.

4. Okuma alanı oluşturun

Okuma alanın olması ve kitapların evde bir yerinin olması aslında onları ‘nesne’ durumundan ‘özne’ durumuna taşıyor diyebiliriz :) Tıpkı çocukların bir odası ve yatağı olması gibi kitapların da ev içinde bir yerinin olması çocukların onlarla bağ kurmasını ve arkadaş olmasını kolaylaştıran bir unsur aslında. Bu alanın çocuklara uygun olması, kitapların çocuklar tarafından erişebilecek uzaklıkta olması, rahat ve aydınlık bir alan olması son derece önemli. Çocuklar kendilerine özel ve kendilerine ait alanlara bayılırlar. İşte bu alanı tam da onun istediği şekilde dizayn edebilirsiniz ve kitap arkadaşlarıyla buluşma noktası olarak belirleyebilirsiniz :)

5. Okumanın keyfini çıkarın!

Her çocuk aynı tarz hikayelerden veya karakterlerden hoşlanmaz. Bazı çocuklar fantastik karakterler severken bazıları günlük hayatta da karşılaşabileceği ve bağ kurabileceği karakterler severler. Bu nedenle çocuğunun hangi tarz kitaplardan hoşlandığını keşfetmek için ona zaman tanımalısın. Beraber farklı tarzda kitaplar alarak okuyabilir ve bu farklı kitaplardan hangilerini daha çok sevdiğini sorarak ilgi alanına uygun kitaplara yönlenebilirsiniz. Keyif alacağı kitapları keşfetmesi onlarla daha yakından arkadaş olacağı anlamına da gelmez mi sence de? :)

 

Çocukların kitaplarla daha erken buluştuğu ve yakın arkadaş olduğu yarınlara…

Çocuk kalın, çocuklarla kalın…

Yazar: Betül Polat

  • Salı 09 Ağu 2022
  • 165

Blogda Arama

Popüler Bloglar

23 Nisan Neden Önemlidir? Oku

23 Nisan Neden Önemlidir?

Salı 16 Nis 2024
Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları Oku

Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları

Salı 09 Nis 2024
Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları Oku

Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları

Salı 02 Nis 2024
Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite Oku

Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite

Salı 26 Mar 2024