Okula Uyumu Kolaylaştırmak İçin 5 Öneri
4 ay güzel bir yaz tatili geçirdin. Çocuğun dinlendi ve artık yeniden eğitim-öğretim zamanı geldi. Kimi eylül ayını iple çekerken, kimi hiç gelsin istemez. Her ne kadar çocuktan çocuğa değişiyor olsa da, aslında hepsi için yazın sonlarına doğru okul dönemine hazırlık sürecine girmek dönemin daha rahat geçmesini sağlıyor. Okula uyumu kolaylaştırmak üzere etkili olduğunu gördüğüm birkaç tavsiyemi paylaşmak isterim.
1. Rutin oluşturun
Okullar başlamadan bir hafta öncesinde rutinleri oluşturmaya başlaman güzel olur. Uyku ve yemek saatlerinin okul saatleriyle uyumlu olması gerekir. Çocuğunun buna alışması için ona zaman tanıyarak yaz tatilinin en az son haftasını adaptasyon için kullanabilirsin. Bu süre zarfında okul araç gereçleriyle haşır neşirliğini artırmak da destek olacaktır. Özellikle Kitap okuma alışkanlığını henüz edinememişse şu an tam zamanı. Bunun yanı sıra boyama, origami, yapboz, resim çizme gibi aktiviteleri yapıyor olması okulun ilk haftalarını oldukça kolaylaştırır.
2. Hazırlıkları birlikte yapın
Kırtasiye alışverişlerini çocuğunla birlikte gerçekleştir. Listedeki malzemelerden marka, renk, biçim bakımından tercih ettiğini (makul düzeyde ise) almasına şans tanımak her zaman çocukların motivasyonunu artırır. Ayrıca karar verebilme yetisini güçlendirken çocuğunun okul için heyecanlanmasını sağlayacaktır.
3. Uyum sürecine eşlik edin
Erken kalkmak çoğu kişiyi zorlar. Yazın bol uykulu düzeninden sonra çocuğun okul sabahlarına uyanmakta isteksiz olabilir. Sabah yapılacak iş ne kadar azsa, kalkmanın da zorluğunun o kadar az olduğunu unutma. Bu yüzden yatmadan önce çocuğunun çantasını ertesi günün programına göre hazırlamayı teklif edebilirsin. Okul çantasını ve formasını gece birlikte hazırlamak, sabah uyanmayı kolaylaştırır. Okul sabahları evdeki herkesin uyanık olması önemli bir diğer etkendir. Hep birlikte yapılan kahvaltı, saat kaç olursa olsun çocuğunda çok erken uyandığı algısını oluşturmaz. Herkesi güne başlamış gören çocuğun, normalinin bu olduğu bilincine varır.
4. Sosyal düzeni ve kuralları hatırlatın
Okul dönemine kıyasla yaz dönemi boyunca akranlarıyla daha az görüşüp ebeveynlerinden pek de ayrı kalmadığından bazı kurallar ve gereksinimler aklından çıkmış olabilir. Ona hatırlatman gereken bazı konular olabilir. Tuvalet eğitimini tekrar gözden geçirebilirsin. Toplu alan kurallarını hatırlatmak da fayda var. Sıraya girme, teşekkür etme, ağır kokulu yiyecekler yememe, kimsenin sözünü kesmeme gibi toplum içerisinde uyması gereken davranışları sohbet ederek anlatabilirsin.
5. Öğrenmenin keyfine varın
Tüm yazı oyun ve eğlenceyle geçirdikten sonra disiplinli bir ortam çocuklar için zorlayıcı olabilir. Ona derslerinin eğlenceli tarafını gösterebilirsin. Okulda ,öğrendiği bilgileri birlikte tekrar etmek hayatın doğal akışında bu bilgileri hatırlatmak aslında öğrendiklerinden daha çok keyif alamsını sağlayacaktır. Ders programını bir gün önceden birlikte gözden geçirmek de ertesi güne daha hazırlıklı olmasını, heyecan ve merak duymasını sağlar. Tabi ki, en öenmlisi çocuklara doğru rol model olmak. Eğer çocuğun senin öğrenme merakını gözlemleme fırsatına sahip olursa, bu onun için çok değerli başka bir motivasyon kaynağı olacaktır.
Uzunca bir aradan sonra çocuğunu okula uyum dönemi emek gerektiren bir dönemdir. Nasıl başlarsa öyle devam eder, çok inandığım bir ata sözüdür. Bu dönemi sabırla keyifli bir şekilde tamamlayacağına eminim. Okula dönüş yapan tüm miniklere için başarılı dolu bir eğitim-öğretim yılı diliyorum.
Kaynak
Alpgan, Ö., Kara, T., Yılmaz, S., (2018), ‘’Ebeveyn Tutumlarının Çocukların Okula Hazır Olma Durumuna Etkisi ve İlişkili Faktörler’’, Bakırköy Tıp Dergisi, İstanbul.
Halmatov, S., Halmatov, M., Panfilova, M., (2019), ‘’Çocukları İlkokula Psikolojik Olarak Hazırlama’’, Pegem Akademi, Ankara.
Yazar
Betül Çıtır (Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi)
- Çarşamba 13 Eyl 2023
- 409