Yaz Sıcaklarına Uygun 5 Etkinlik

Bu sıcak günlerde hepimizin üzerinde bir rehavet var. Adı üstünde ‘yaz tatili’ döneminde ailece hem kışın yorgunluğunu atar hem de tembelliğin tadını çıkarırsın. Ancak bir süre sonra hem bizler hem de minikler bu miskinlikten sıkılıyor. Evde en çok duyulan şey “Ben sıkıldım.” serzenişleri olabiliyor. İşte tam bu noktada çocuğunun ilgisini eğlenceli deneylerle çekebilirsin. Çocuklara öğretilecek en değerli şey merak etmek ve öğrenmekten keyif almak.

 

Bu yazımızda da çocuğunun içindeki merak duygusunu perçinleyecek hem de sıcak havalara iyi gelecek 5 eğlenceli etkinliğe yer verdik. Tabi ki hepsinin başrolünde ‘su’ var.

 

 

1. Su Yerine Hava

Bir pet şişenin tamamını suyla doldur. Ardından bir kaba dökülmeyecek şekilde ters çevir. Bükülebilir bir pipeti şişenin içine uzat ve üfle. Üflediğin hava kadar su dışarı çıkacaktır. Kimin ciğerleri daha güçlüymüş gör.

 

2. Su Ters Durur Mu?

Suyla doldurduğun bir bardağın suyu hiç dökmeden ters durabilme ihtimalini çocuğunla tartış. Üzerine bir kağıt koyarak ters çevirin ve dökülmediğine şahit olmasını sağla.

 

3. Tarçın Islatır Mı?

Su dolu bardağın üzerine yüzeyi kaplayacak kadar tarçın ekleyin. Sonrasında parmağını batırmasını iste. Tüm uğraşlarına rağmen ıslanmadığını görecek. Anlamasına ve açıklamasına izin ver.

 

4. Küçük Balık Büyük Balıktan Kaçar.

Bir kabın içerisine suyu dök. Üzerine bir tutam kuru nane ekle. Deterjana buladığın kulak çubuğunu kaba batırın. Suyun içindeki nanelerin nasıl kaçıştığını gözlemle. Tıpkı su deniz, nane küçük balıklar, kulak çubuğu köpek balığı gibi.

 

5. Sihirli Not

Bir kaseye biraz limon sık ve birkaç damla su koyup karıştır. Kağıda bu karışıma batırdığın kulak çubuğunun yardımıyla istediğin bir not yaz ve kağıdı kurumaya bırak. Tamamen kuruduktan sonra kağıda fener tutarak sihirli notu okuyabilirsin.

 

Bonus

Hem ferahlatacak hem eğlendirecek en güzel etkinliktir ıslanmak. Su savaşının tadını çıkar. Coşku ve aksiyon dolu oyun sırasında stratejiler geliştirebilirsin.

 

Bu etkinliklerin seni ve çocuğunu harekete geçireceğine eminiz. Eğlenerek öğrendiği şeyleri çocuklar kesinlikle unutmuyor, bu yaz bu etkinliklerle güzel anılar biriktirmeni diliyoruz.

  

 

Kaynakça

Selamet, G., Göçmen, A., (2022), Uyku, Oyun ve Ekranlar: Çocuklar Bir Gününü Nasıl Geçirmeli?, Evrim Ağacı.

Doğan, Ö. F., (2010), Okulöncesi Eğitimde Fen ve Doğa Etkinlikleri Saatinde Öğretmenlerin Deney Yöntemine Yer Verme Durumlarının İncelenmesi, Selçuk Üniversitesi, Konya.

 

Yazar

Betül Çıtır (Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi)

  • Salı 22 Ağu 2023
  • 150

Blogda Arama

Popüler Bloglar

23 Nisan Neden Önemlidir? Oku

23 Nisan Neden Önemlidir?

Salı 16 Nis 2024
Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları Oku

Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları

Salı 09 Nis 2024
Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları Oku

Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları

Salı 02 Nis 2024
Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite Oku

Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite

Salı 26 Mar 2024