Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite

Açık havada vakit geçirmenin ve özellikle kamp yapmanın çocuğun üzerindeki 5 faydasından daha önce bahsetmiştim. Kamp yapmak ya da açık havada vakit geçirmek sıklıkla yaptığınız bir aktivite olmayabilir. Bu sebeple de ev aktivitelerinde olduğu gibi yaratıcı fikirler aklına gelmiyorsa ama yaklaşan bir kamp planınız varsa bu yazı tam sana göre. Hadi çocuğunla birlikte yapabileceğin birbirinden eğlenceli 4 kamp aktivitesini birlikte keşfedelim.

 


Bulut Gözlemi

Günlük hayatta kafamızı kaldırıp da gökyüzüne pek bakmıyoruz, baksak bile yüksek binaların izin verdiği kadar dar aralıklardan gökyüzünü görebiliyoruz. Kampta toprağa güzelce uzanıp dakikalarca uçsuz bucaksız gökyüzüne bakabilirsiniz. Ağaçlar belki görüşünüzü biraz kısıtlayabilir. Bulutlardan zürafalar, devler, gemiler ve daha neler neler yaratabilirsiniz. Çocuğun bulutlara meraklıysa ona bulut türlerinden; ince iplikler gibi olan Cirrus, pamuk toplarına benzeyen Stratus ve karnabahara benzeyen Cumulus’den bahsedebilirsin. Ona “ben bu bulutu (parmağınla göstererek) bir şeye benzettim sence ne?” diye sorup tahmin oyunu oynayabilir ya da bulutlarla gördüğünüz şekillerden bir hikaye yaratabilirsiniz.

 


Kamp Ateşi Etrafında

Ailecek kamp ateşi etrafında otururken çocuğunuzun favori şarkılarını söyleyebilirsiniz. Kendi favori şarkınızı ona öğretebilir ya da birlikte kamp maceranız için yepyeni bir şarkı oluşturabilirsiniz. Kamp ateşi etrafında hikayeler de anlatabilirsiniz. Anlatması için çocuğuna alan açmak da harika bir fikir. Bu hikayeleri anlatırken etrafında olan materyalleri de kullanarak anlatıcılığını destekleyebilirsin. Taşlar, ağaç dalları, yapraklar, yolda bulduğunuz o ilginç tüy birer hikaye unsuru olabilir. Birbirinden eğlenceli yaratıcı fikirler çıkabilir. İşi bir adım yukarı taşıyıp ortak bir hikaye oluşturabilirsiniz. Çember etrafında bir kişinin başlattığı hikayeyi herkes sonuna bir şeyler ekleyerek sizin hikayeniz yapabilirsiniz. Belki bu hikaye bir geleneğe dönüşür ve her kampa gittiğinizde anlatacağınız ortak bir anı olur.

 


Doğa Avı

Bu aktivite için önceden bir kağıt hazırlaman gerekebilir ya da çizim yeteneğine güveniyorsan kamp alanında çizebilirsin. Kağıda çocuğunun kamp alanında görebileceği nesneleri ya da canlıları çizip gün içinde bunları görmek için gözlerini dört açmasını hatırlat. Zorlaştırmak ve kolaylaştırmak senin elinde. Kamp alanınızda daha önce gördüğün canlıları kağıda ekleyebilirsin ya da görmesi düşük ihtimal olan canlıları ekleyebilirsin. Çocuğun her bulduğu nesne ya da canlı için kağıdına tik atabilir ya da fotoğrafını çekebilir. Ben çizemem hazır bir materyalle gideyim diyorsan eğer Hipokid’in Camping Days’e özel hazırladığı Doğa Avı materyaline Instagram hesabımızdan ulaşabilirsin. Çocuğun doğa elementlerini ararken çok eğlenecek.

 


Böcek İnceleme

Kamp alanı ve açık havalar genelde böcekler ile yakınlaşmak için harika bir fırsat. Çocuğun böceklere ilgiliyse ya da ona böyle bir alan açmak istersen yanında böcek gözlem kutusu ya da bir büyüteç götürmeyi hatırla. Ekosistemimizin parçası olan birbirinden havalı böcekleri birlikte inceleyebilirsiniz. Böcekler üzerine sohbet edip karşılaştığınız böceklerin çizerek kaydını tutabilirsiniz. Herkes böceklere dokunmak konusunda çok rahat olmayabilir bu çok normal. Çok hızlı hareket etmeyen böceklerle başlayabilirsiniz. Bir çizgi halinde ilerleyen karıncalar güzel bir başlangıç olabilir. Kaç bacakları olduğuna, renklerine ve çocuğunun ilgisini çeken bütün detaylarına bakabilirsiniz. Böcekler uçsuz bucaksız soruların kapısını aralayabilir şimdiden uyarıyorum 🙂

 

 


Her etkinlik çok özel ama kamp yapmanın çocuğunla inşa ettiğiniz ilişkinizi çok farklı şekillerde destekleyeceğine eminim. Açık havada olmak harika bir şey. Bu deneyimi çocuğunla paylaşmak ise paha biçilemezdir diye tahmin ediyorum. Umarım birbirinden güzel anılarla, çok şey keşfetmiş ve çok eğlenmiş olarak dönersiniz. Şimdiden iyi eğlenceler.

 

 

 


Yazar:
Bilge Camuzcu (Boğaziçi Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü)

  • Salı 26 Mar 2024
  • 84

Blogda Arama

Popüler Bloglar

23 Nisan Neden Önemlidir? Oku

23 Nisan Neden Önemlidir?

Salı 16 Nis 2024
Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları Oku

Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları

Salı 09 Nis 2024
Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları Oku

Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları

Salı 02 Nis 2024
Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite Oku

Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite

Salı 26 Mar 2024