Yarıyıl Tatilinde Evde Sanat Aktiviteleri

Yarıyıl tatiline geri sayım başladı🥳 Çocuğun haliyle bütün gün evde olacak. Birlikte geçireceğiniz çokça vakit var. Hipokid Art Days’de başladı. Sanatla ruhumuzu doyuruyoruz. Sanatın büyülü dünyasının kapılarını ardına kadar açıyoruz. Sen de yarıyıl tatilinde çocuğumla neler yapsak acaba diye düşünüyorsan eğer evde yapabileceğiniz 5 eğlenceli sanat aktivitesiyle geldim.

 

Otoportre

Bu aktivite için aynaya ve dilediğiniz boyalara ihtiyacınız var. Çocuğundan aynanın karşısına geçmesini isteyerek başlayabilirsin. Aynaya baktığında neler gördüğünü sorarak devam et. Kendi yansımasına bakarak aynısını kağıda çizmesini iste ve minik ressamın sanatını icra etmesini izle. Kağıttaki yansımasında neleri çizdiğine bakarak üzerine konuşabilirsiniz. Otoportreye baktığında, çocuğunun aynaya baktığında kendinde dikkat ettiği şeyleri görebilirsin. Otoportre aktivitesini belirli aralıklarla tekrar edebilirsiniz. Zamanla dikkat etmediği detayların da kağıda yansıdığını görebilirsin. İlk otoportresinde kulakları ya da yüzündeki benleri çizmemişken sonraki otoportrelerinde onları da çizebilir. Minik ressamın otoportreden portre çizimine de geçiş yapabilir. Duvarınızda sergilemek için aile üyelerinin resimlerini çizebilir. Poz veren aile üyeleri bu süreçte birlikte keyifli vakit geçirip sohbet edebilirler. Sergilemeden önce otoportelerin arkasına tarihi yazmayı hatırla lütfen.

 

Yarıyıl Tatili Temalı Kişisel Sergi

Hem birlikte harika vakit geçirmek hem de geçirdiğiniz vakti daima hatırlamak için süper bir aktivite. Yarıyıl tatili boyunca her gün çocuğundan o gün neler yaptığınızı çizmesini isteyerek başlayabilirsin. Yarıyıl tatilinin sonunda resimlerin hepsiyle bir sergi açabileceğini söylemeyi de hatırla lütfen Daha sakin geçen günler için o gün onu en mutlu eden ya da yaparken en zorlandığı şeyi çizmesini isteyerek resmine biraz yol gösterebilirsin. Bütün resimlerin arkasına tarihi yazmayı ve minik ressamından imzalamasını istemeyi hatırla lütfen. Yarıyıl tatilinin son günü bütün resimleri evin duvarlarına asıp kronolojik bir şekilde ailecek sergiyi gezebilirsiniz. Küçük ressamınız resmini anlatırken o gün neler yaptığınızı hatırlamış olursunuz.

 

Üfleyerek Sanat (Blow Art)

Bu aktivite için boyalara, pipete ve güçlü nefeslere ihtiyacınız var. Boyalarınızı sulu boya ya da suyla karıştırabileceğiniz boyalardan guaj boya-akrilik boya olarak seçebilirsiniz. Su bazlı boyalar kullanarak sağa sola sıçrayan boyalardan yıkayınca kolayca kurtulabilirsin. Boyanızı hazırladıktan sonra fırça yardımıyla hafif sulu şekilde kağıda damlatabilirsiniz. Damlattıktan hemen sonra pipetinizle güçlüce üfleyerek boyayı dağıtıp çeşitli şekiller oluşturabilirsiniz. Bu oluşturduğunuz şekiller kuruduğunda hayal gücünüzü kullanarak onları çeşitli şeylere dönüştürebilirsiniz. Belki renkli bir kedi, gülümseyen bir yaratık ya da çok uzun bir ağaç… Bakalım neler oluşacak.

 

Tuzdan Şekiller

Bu sanat aktivitesi için tuza, tutkal ya da yapıştırıcıya ve sulu boyaya ihtiyacın var. Çocuğundan yapıştırıcı kullanarak kağıda dilediği şekli çizmesini isteyerek başlayabilirsin. Eğer yapıştırıcıyla çizim yapmak biraz zorlayıcı ise kalemle çizip sonrasında yapıştırıcıyla çizimlerin üstünden gidebilir ya da hazır olan bir şeklin(boyama sayfası) yapıştırıcıyla üstünden gidebilir. Eminim ki ortaya çok yaratıcı şekiller çıkacak. Çizim kısmı bittiğinde yapıştırıcının üstüne tuz dökerek yapışkanın hepsini tuzla kaplayın. Bu kısımda tuzu çizimlerin üstüne serpiştirerek ya da direkt çizim olan kısma tuzu boşaltıp sonrasında kağıdı kaldırıp fazla tuzu silkeleyerek yapabilirsiniz. Son olarak da çocuğun sulu boya kullanarak tuzları dilediği renge boyayabilir. Sanat eserini sergilemeyi hatırlayın lütfen.

 

Renkli Buz Küpleri

Bu aktivite için buz küpleri oluşturabileceğiniz bir kalıba ve dondurma çubuklarına ihtiyacın var. Buz kalıbında boya ve biraz suyu karıştırıp dondurma çubuğunu da ekleyerek donmaya bırakabilirsin. Donduktan sonra küçük ressamın renkli buzlarla dilediği resmi yapabilir. Bu aktiviteyi yaz tatilinde de yapabilirsiniz. Hem kışın kar yoksa ama soğuk bir şeylerle oynamak istiyorsanız hem de yazın serinlemek için harika bir aktivite.

 

Evde bu aktiviteleri yaparak umarım harika vakit geçirirsiniz. Birbirinden eğlenceli çocuk aktivitelerine ulaşmak için Hipokid’i ziyaret edebilirsin. Ocak ayını Hipokid Art Days✨olarak kutladığımızı zaten biliyorsun. Sanatla eğlendiğimiz, büyülendiğimiz ve keşfettiğimiz bir ay olsun.

 

Yazar:

Bilge Camuzcu (Boğaziçi Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü)

  • Salı 16 Oca 2024
  • 195

Blogda Arama

Popüler Bloglar

23 Nisan Neden Önemlidir? Oku

23 Nisan Neden Önemlidir?

Salı 16 Nis 2024
Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları Oku

Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları

Salı 09 Nis 2024
Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları Oku

Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları

Salı 02 Nis 2024
Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite Oku

Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite

Salı 26 Mar 2024