Yabancı Dil Öğrenmenin 5 Eğlenceli Yolu

Erken çocukluk döneminde yabancı dil öğrenmek çocukların daha özgüvenli ve sosyal olmasına katkı sağlar. Diğer taraftan beyin gelişimi için birden fazla dili eş zamanlı öğrenmenin kaldıraç etkisi yarattığını söyleyebiliriz. Bu yazıda eğlenceli bir şekilde yabancı dil pratiği yapmak için sana birkaç fikir vermek istiyoruz.

 

1)    Kendi kelime oyununu yarat

Öncelikle küçük kartların bir tarafına öğretmek istediğin kelimenin Türkçesini, diğer tarafına da yabancı dilde o kelimenin karşılığını yazarak birçok kelime kartı hazırlayabilirsin. Ardından da bu kartları bir kutu veya kavanozda biriktirip, sırayla rastgele bir kart çekin. Kartın bir tarafını okuyup diğer taraftaki karşılığını sana söylemesini isteyebilirsin. Henüz okuma bilmeyen minikler için bu oyunu kelimeleri anlatan resim kartları olarak tasarlayabilirsin.

 

2)    Kitaplığında yabancı kitaplara yer aç

Çocuklar için öğrenmenin yolu hikayelerden geçiyor. İçeriğinde değişik figürlerin bulunduğu yani çocuğunun ilgisini çekecek şekillerin yer aldığı yabancı dildeki kitapları alarak, çocuğuna daha kolay bir yolla yabancı dil öğrenmesine yardımcı olabilirsin. Eğer hangi kitaplar dersen sana birkaç önerimiz var.

Giraffes Can’t Dance (Giles Andrea & David Wojtowycz)

Leap Frog 100 Animals Book

Commotion in the Ocean (Giles Andrea & David Wojtowycz)

First 100 Words Sticker Book (Roger Priddy)

İstersen yukarıda önerdiğimiz kitaplardan faydalanabilirsin. Bunun yanında e-booklardan yararlanarak hem görsel hem de sesli bir şekilde destek alabilirsin. Vbooks mobil uygulamasıyla henüz tanışmadıysan incelemeni tavsiye ederiz. Böylelikle birçok kitaba tek kaynaktan erişme fırsatı da yakalayabilirsin.

 

3)    Eşya bulma oyunu oynayın

Her çocuğun ilgi alanları birbirinden oldukça farklı olabilir ama hepsinin ortak noktası oyun oynamaktır. Biz de bu ortak noktadan yararlanarak, eğitim ve oyun oynama aktivitelerini her zaman birleştirmekten yanayız. Bu doğrultuda çocuğunla oyun oynadığın yerdeki eşyaların ya da oyuncakların yabancı dilde tarifini yaparak ya da direkt yabancı dildeki karşılığını söyleyerek karşılığını çocuğuna söyleyerek istediğin eşyayı bulmasını isteyebilir, bu sayede çocuğunla öğretici ve keyifli bir zaman geçirmiş olursun.

 

4)    Yabancı dildeki çocuk şarkılarını dinleyin

Yabancı dildeki müzikleri dinleyerek, çocuğunla dans edip onun esneklik kazanmasına, fiziksel gücünün artmasına ve çocuğunun duyularını harekete geçirerek onun yabancı kelimeleri müzik aracılığıyla kolayca öğrenmesine yardımcı olabilirsin. Yani aslında, çocuğuna yabancı dildeki şarkıları dinleterek, ilk başta çocuğun şarkıyı anlamasa bile müzik sayesinde o dilin fonetiğine yatkınlığı artar.

 

5)    Yabancı oyun arkadaşları edinin

Bir tarafta yabancı dil öğretmek isteyen anne ve babalar, bir tarafta ise yabancı bir ülkede çocuğuna oyun arkadaşı arayan expat aileler var. Biraz araştırmayla expat ailelerle iletişime geçebilirsin. Bir dili öğrenmenin en doğru yolu ya o dili konuşan bir ülkede bir süre yaşamak ya da anadili olarak o dili konuşan kişilerle çokça vakit geçirmek. Dolayısıyla, sonuncu ama belki de en etkili olacak önerim yabancı dili ana dil olarak konuşan diğer çocuklarla playdateler ayarlamaya çalışın. Bu sayede hem çocuğun farklı kültürleri öğrenmiş olur hem de yabancı arkadaşıyla konuşarak pratiğini arttırır. Playdate bulmak için https://hipokid.com/activities/list/4/playdate linkine tıklayarak Hipokid playdate fonksiyonundan faydalanabilirsin.

Bu yöntemlerin sana yardımcı olmasını umuyoruz. Tabi ki her çocuğun dile yatkınlığının farklı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Çocuklara yabancı dil öğretmekteki en önemli kural ebeveynlerin sabırlı olmasıdır. Eğer bu aktiviteler hiçbir şekilde çocuğuna çekici gelmiyorsa çocuğunun ihtiyaçlarını gözeterek ona uygun zamanları kollamalısın.

 

Yazar         

Sude Dok (Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi)

 

  • Perşembe 26 Ağu 2021
  • 653

Blogda Arama

Popüler Bloglar

23 Nisan Neden Önemlidir? Oku

23 Nisan Neden Önemlidir?

Salı 16 Nis 2024
Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları Oku

Çocuklarda Tasarım Odaklı Düşünme ve Faydaları

Salı 09 Nis 2024
Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları Oku

Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları

Salı 02 Nis 2024
Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite Oku

Açık Havada Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 4 Aktivite

Salı 26 Mar 2024