Elmer ile Evine Renkleri Davet Etmeye Var Mısın?
Merhaba biliyorsun kış geliyor tabi doğal olarak da birkaç gündür hava yağmurlu ve gri ben de fırsat bu fırsat diyerek çocuğunla evden çıkmana bile gerek kalmadan kitap dinleyebileceğin ve renkleri sıcacık evinize davet edebileceğin keyifli bir deneyim planladım. Grileri dağıtıp Elmer’in o renkli kişiliğini tanımak için harika bir fırsat. Hadi başlayalım. İlk olarak AÇEV Okuyan Bir Gelecek yazarak David Mckee’nin yazdığı ve sitede Cem Yılmaz’ın seslendirdiği Elmer kitabına ulaşabilirsin. Daha kolay ulaşabilmen için linki buraya bırakıyorum (https://okuyanbirgelecek.acev.org/elmer) Çocuğunla birlikte kitabı dinleyebilirsin ve AÇEV’in sitesinde de yer verilen etkinlikleri çocuğunla birlikte yapabilirsin. Bunlara ek olarak benim de senin ve çocuğun için planladığım 2 aktivite var. Hadi onlara göz atalım.
Elmer Yama Fil
Bu deneyim için renkli el işi kağıtları(mavi, mor, sarı, kırmızı, pembe, beyaz, siyah, yeşil ve turuncu) makas, yapıştırıcı ve görseldeki resmi çıktı almak için bir yazıcıya ihtiyacın var. El becerine güveniyorsan beyaz bir kağıda ekranın üzerinden de Elmer’ı çizebilirsin tabi.
Bu deneyimle çocuğunun ince motor kaslarını çalıştırabilir ve el-göz koordinasyonunu pratik etmesini sağlayabilirsin.
Çocuğunun makas kullanma konusunda çok deneyimi yoksa yanında oturarak “çok güzel çabalıyorsun” ve “yeşil parçayı kesmek konusunda iyi iş çıkardın” sözleriyle onu motive etmeyi hatırla lütfen. Deneyimi varsa bile onu motive edebilirsin ne de olsa hepimiz destekleyici sözler duymak isteriz. Bütün işi çocuğun yaparken yol gösterici birkaç cümle söyleyebilirsin ama unutma senin değil çocuğunun ince motor becerilerini geliştiriyoruz. Çocuğun önce bütün parçaları kesip sonra uygun yerlere sağ üstteki örnek Elmer’dan bakarak yapıştırabilir ya da tek tek kesip tek tek yapıştırabilir ya da renkleri sayıp not edip ihtiyacı kadar o renkten kesip yapıştırabilir. Bu kısım biraz çocuğunun yaşına ve işleri nasıl yapmayı sevdiğine bağlı ama benim tavsiyem 2 veya 3. sünü yapmanız. 2 veya 3’ü yapmak için çocuğunu yönlendirebilirsin. (Bilge sayar mısın kaç tane siyah var ona göre o kadar siyah parça keselim) ya da (Bilge Elmer’ın gözünün olduğu parça ne renk? Onu kes bakalım)gibi. Bu sayede süreç boyunca kaç mavi parçaya ihtiyacınız olduğunu, kaç tane daha siyah parça gerektiğini de konuşabilirsiniz ve ileriye dönük olarak planlı bir şekilde ilerleyebilirsiniz yani 2 mavi parça lazımsa 2 tane kesmek gibi. Basit matematik becerilerini de pratik etmiş olursunuz ve tabi gereksiz parça kesmemiş olursunuz. El-göz koordinasyonu ve ince motor becerilerini pratik edeceği bu deneyimde umarım eğlenirsiniz. Üzerinde çizgiler olmayan Elmer görselini de resim kısmında bulabilirsin. Çocuğun eğer isterse kendi filini de rengarenk boyalarla ya da yine kesip yapıştıracağı şekillerle tasarlayabilir.
Renk Avı
Bu aktivite girişte bahsettiğim evden bile çıkmadan çocuğunla oynayabileceğiniz keyifli bir oyun. Ev içerisinde biraz koşturmaca olabilir şimdiden uyarıyorum.
İhtiyacın olanlar evinizde bulunan mavi, mor, sarı, kırmızı, pembe, beyaz, siyah, yeşil ve turuncu renkli nesneler. Bu nesnelerin çocuğunun taşıyabileceği ağırlıkta ve mümkünse yere düştüğünde kırılmayacak eşyalar arasından seçersen harika olur. Oyuna başlamadan önce bu nesneleri çocuğunun çabasız ulaşabileceği, biraz çabayla ulaşabileceği ve çok çabalayarak ulaşabileceği yerlere yerleştir. Kitaplığın üst rafı, geniş masanın tam ortası, göz önünde ama ona ulaşabilmek için eşyaları oynatması gereken yerleri tercih edebilirsin. Çocuğunun yaşına uygun olarak koyduğun yerleri zorlaştırabilir ya da kolaylaştırabilirsin. Hepsini aynı odaya yerleştirmek zorunda değilsin ve ilk başta bir nesneyle başlayıp sonra birden fazla aynı renkli nesne kullanabilirsin. Çocuğunun problem çözme becerilerini ve motor becerilerini pratik edeceği bu oyunda senin rolün yine her zamanki gibi izleyici olmak ve küçük yönergeler vermek olacak. (Bilge şimdi sırada evin içinde yeşil renkli 3 şey bulmak var hazırsan zamanlayıcı başlatıyorum) gibi yönergeler verebilirsin bu arada zamanlayıcı kullanmak tamamen opsiyonel işe biraz heyecan katmak istersen 2 ya da 3. turda zamanlayıcıyı oyuna dahil edebilirsin. (Anne/Baba kitaplığın üst rafına uzanamıyorum ama orda turuncu peluş köpek görüyorum alır mısın?) tarzı sorularla karşılaşırsan (hemen alıyorum canım Bilgem) demek yok. (Bilge evet o raf gerçekten uzanabileceğin yükseklikte değil peki onu almak için ne yapabiliriz bir fikrin var mı?) diyerek pası çocuğuna geri atıp çözüm üretmesi için onu teşvik ediyorsun. Aklına bir şey gelmezse eğer cümleni biraz daha çözüme yönelik ipuçları barındıracak şekilde kurabilirsin. (Bilge koltuğun üst kısmına tırmanırsan acaba boyun ulaşmak için yeterli olur mu?) gibi. Çocuğun yorulana ya da sıkılana kadar sayısız tur oynayabilirsiniz.
Umarım sen ve çocuğun çok keyifli zaman geçirirsiniz.
Kaynak:
https://okuyanbirgelecek.acev.org/elmer
Yazar:
Bilge Camuzcu(Boğaziçi Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü)
- Salı 21 Kas 2023
- 257

E-bültene üye olun, e-posta ile
her hafta yeni blog yazıları okuyun.
'Paylaş'a tıklayarak kampanya ve bildirimlerden haberdar olmak için Aydınlatma Metni kapsamında elektronik ileti almak istediğinizi onaylıyorsunuz.